Generella

UpToDate är en amerikansk betaltjänst som erbjuder uppdaterad, evidensbaserad information inom hela det medicinska området. SÄS prenumererar på denna tjänst och den kan alltså nås från sjukhusets datorer.

Best Practice kan sägas vara en brittisk motsvarighet till UpToDate. SÄS prenumererar även på denna tjänst.

Medinsikt är en sida skapad av en Linköpingsstudent. Välj ditt organ i menyn och klicka dig fram bland färgglada illustrativa bilder och kortfattad text.
 

Internetmedicin är en svensk kunskapskälla som visserligen inte är lika heltäckande som UpToDate eller Best Practice, men med fördelen att den utgår från svenska förhållanden.


Praktisk Medicin är från början en tryckt handbok som också finns på nätet. Den primära målgruppen är läkare på vårdcentral, men den kan ofta vara till nytta även i andra sammanhang.

Univadis är en medicinsk portal som erbjuder bl a anatomisk 3D-atlas, medicinsk bildbank och ett e-bibliotek. Kräver (gratis) registrering.

Läkemedelsboken är en användbar klassiker som finns i full version på nätet:

Läkemedelsverket ger ut dokument om rekommenderade läkemedelsbehandlingar vid olika tillstånd.

Janusinfo innehåller kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal, bl a databas över interaktioner, "kloka listan", information om läkemedel och fosterskador mm. 

eMedicine är en engelskpråkig site som erbjuder utförlig information om de flesta sjukdomar, kirurgiska ingrepp mm. 

Viss.nu ger information om handläggning och remisstöd för diagnoser i alfabetisk ordning, med primärvårdsperspektiv. Stockholms Läns Landsting.

Jourhandboken. Lättanvänd handbok om många akuta tillstånd. Ny, svensk version publicerad på allmänmedicin.se


VETENSKAP


PubMed är källan till all kunskap inom det medicinska området. Vetenskapliga artiklar från alla medicinska tidsskrifter som räknas är sökbara.

Cochrane library samlar kvalitativa metastudier för att slutgiltigt avgöra hur gott vetenskapligt stöd det finns för olika behandlingsmetoder.
 
SBU är en fristående myndighet som fastställer hur starkt det vetenskapliga stödet är för olika behandlingsmetoder vid olika tillstånd.


LABORATORIETESTER

Labtestsonline är en tämligen heltäckande informationskälla för olika labanalyser och dess tolkning.
ÖVRIGT

Läkarhuset i Östersund har satt ihop en samling av blanketter, dokument och intyg som kan vara användbara för läkare.

Socialstyrelsens försäkringsmedicinska beslutsstöd är en bra hjälp när man ska avgöra hur länge någon bör vara sjukskriven eller har svårt att komma på formuleringar för funktionsnedsättningar och aktivitetsbegränsningar.

Doktorerna.com har samlat ihop flera bra blanketter för den kliniska vardagen. Bl a IPSS, AUDIT, MMT, etc..


Icd.nu är en sökmotor för att hitta diagnoskoder i ICD10-systemet. En finess är att man inte behöver skriva det exakta ordet utan sidan förstår ofta vad man menar ändå.

Handbok i akut kirurgi
Gratisbok från KI, mycket bra att ha på datorn eller utskriven på kirurgakuten!

Diabeteshandboken
Mycket info om diabetes och behandling. Sammanställd av läkare på Alingsås Sjukhus, uppdaterad.

Kirurgiskt videoarkiv
Mycket filmer på kirurgia minor etc., Örebro Universitetssjukhus.

Interaktiva traumaövningar

ÖNH-praktikan
Gratisbok från Akademiska i Uppsala.